Virtuális ügyvédi irodában virtuális jogász nyújt online jogi tanácsadást!

virtuális jogász-virtuális ügyvédi iroda

virtuális jogász-virtuális ügyvédi iroda

Váljunk el egyezséggel, vagy pereskedjünk?

dr. Pámer Zsuzsanna ügyvéd (drpamer@gmail.com)

2016. február 02. - drpamer

cegalapitashoz-ikon_jpg-ok.jpg

Tisztelt Olvasó!

Szinte mindenki egyetért abban, hogy legjobb, ha a házastársak közös vagyonuk elosztásakor meg tudnak egyezni akár a hányadrészeket illetően, akár a javak konkrét szétosztásakor.
Ezt a bölcs hozzáállást a házaspárok többsége azonban csak addig tartja járható útnak, ameddig mások válnak. Ha már az ő kanapéjukról, bankszámlájukról, lakásukról, nyaralójukról vagy cégükről van szó, nehezebben látják be, hogy a közösen megszerzett vagyont el kell osztani. Pedig ez a leggyorsabb megoldás!

Közös megegyezéssel történő válás esetén az alábbiakban kell megegyezni:

1.    a közös kiskorú gyermek elhelyezése, tartása, esetleg házastársi tartás;
2.    a lakáshasználat;
3.    a közös vagyon megosztása (tehát ingatlanok, ingóságok, pénz stb).

A javak megosztása során az alábbiakra kell figyelni:

Az életközösség ideje alatt, tehát nem csak a házasságkötés napjától szerzett javak egyenlő arányban illetik meg a házastársakat. A javak felbecsülésekor az osztozkodás időpontjában meglévő értéket kell számítani, és nem a beszerzési árat.

Amennyiben az ingatlanok értékében nem tudnak megegyezni, akkor bíróság dönt igazságügyi szakértő bevonásával, aki a lakás piaci forgalmi értékét fogja meghatározni. Persze egyszerűbb megoldás, ha ebben is meg tudnak egyezni.

Ha a volt házastársak egyáltalán nem tudnak egyezségre jutni, akkor bírósághoz fordulnak, de egy-egy per évekig elhúzódhat. Ez idő alatt a felek általában kifáradnak, közben a nagy viharok elcsitulnak, és a volt házastársak egyre inkább hajlanak a kompromisszumra.

Akkor pedig mi értelme évekig pereskedni, rengeteg időt, pénzt ráfordítani, ha a végeredmény ugyanaz, EGYEZSÉG!

dr. Pámer Zsuzsanna ügyvéd

(E-mail: drpamer@gmail.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valas-tanacsadas-valasszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr318354714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása